Oorlogsfotografie toen en nu
Jun
30
12:00 PM12:00

Oorlogsfotografie toen en nu

Elk kwartaal manifesteren kunstenaars van de broedplaats Ondertussen in de Kweekschool zich in de Studio van het NHM i.o. Daarbij geven zij hun visie op een lopende tentoonstelling of actuele gebeurtenis. Tijdens deze editie gaan we met een aantal fotografen en fotokenners in op het thema oorlogsfotografie.

View Event →
Onderduik in de Haarlemmermeer
May
26
12:00 PM12:00

Onderduik in de Haarlemmermeer

In de kleine boerderij van Johannes Boogaard en zijn gezin in de Haarlemmermeer verbleven tientallen, voornamelijk joodse, onderduikers. Van de onderduikers is tijdens de oorlog een fotoalbum samengesteld, dat in de tentoonstelling wordt getoond. De opgepakte onderduikers zijn verraden, weggevoerd en in nazi-kampen omgebracht. De Ordnungspolizei maakte opnames van de overval op 6 oktober 1943. Een gesprek met deskundigen en betrokkenen over deze onderduik en wat zich hier heeft afgespeeld.

View Event →
Lezing Thom Hoffman
Mar
24
12:00 PM12:00

Lezing Thom Hoffman

Thom Hoffman gaat in op de invloed van nationale en internationale speelfilms op de historische beeldvorming van de Tweede Wereldoorlog. Op welke manier wordt de Holocaust gerepresenteerd in films, en in hoeverre wordt ons begrip van de oorlog hierdoor bepaald? Thom Hoffman is acteur, fotograaf en documentairemaker en speelde een van de hoofdrollen in de film Zwartboek en de rol van Otto Frank in het toneelstuk Je Anne.

View Event →
Themamiddag de Westerborkfilm
Mar
3
12:00 PM12:00

Themamiddag de Westerborkfilm

Op deze middag worden zeldzame beelden van kamp Westerbork getoond die door de joodse kampgevangene Rudolf Breslauer zijn gemaakt in 1944. Hij maakte deze opnames in opdracht van kampcommandant Gemmeker die een film wilde maken over het kampleven. We praten met deskundigen over wat deze beelden voor het publieke debat hebben betekend.

View Event →
Getuige Salo Muller
Feb
10
12:00 PM12:00

Getuige Salo Muller

Elke maand vertelt een getuige in het NHM zijn of haar verhaal. Salo Muller (1936) is als kind uit de crèche gered en overleefde op acht onderduikadressen. Hij schreef in 2005 het boek Tot vanavond en lief zijn hoor, over zijn ervaringen in de oorlog en in 2013 de roman De foto, over Barend Salomons die een foto van zijn omgekomen familie in zijn binnenzak draagt.

View Event →